De orthopedie is het gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met het houdings- en bewegingsapparaat: botten, gewrichten en spieren.

Het woord is opgebouwd uit twee Griekse woorden: orthos (recht) en pais (kind). Orthopedie betekent dus in letterlijke zin; het rechtmaken van een krom kind. Een van de meest voorkomende krommingen in de wervelkolom zijn scoliose en kyphose.

In vroeger tijden werd dit met korsetten of operaties veranderd. Tegenwoordig zijn de ideeën omtrent deze krommingen verandert omdat bijna iedereen wel een soortgelijke kromming heeft. Dit wil niet zeggen dat iedereen klachten hierdoor ontwikkelt. Mocht dit wel het geval zijn dan kunt u terecht bij een orthopedisch manueel therapeut om te bepalen of de klachten mogelijk op conservatieve (zonder operatie) wijze behandeld kunnen worden.

Manueel komt van het Latijnse woord Manus en betekent letterlijk hand. Dit betekent dat diagnostiek en behandeling voornamelijk met de handen gedaan wordt. Dit is belangrijk omdat het voelen met de handen het meest belangrijke middel is om weefsel specifieke veranderingen op te sporen en zo mogelijk te normaliseren.

Orthopedische manuele therapie bestaat al meer dan honderd jaar en is in Nederland opgebouwd uit twee verschillende systemen. Het eerste is het Noorse en het tweede is het Nieuw-Zeelands/ Australische systeem. Deze zijn samengevoegd tot een geheel in orthopedische manuele therapie.